Povestea Tarotului

Înainte de vă spune Povestea Tarotului, trebuie să facem o mică introducere în tainele cărților de Tarot.

Povestea Tarotului

Ce este Tarotul?

Cu certitudine v-ați întrebat acest lucru. Tarotul poate fi definit ca o serie de simboluri și figuri, fiind un sistem divinatoriu, foarte vechi și profund inițiatic, alcătuit din 78 de cărți denumite și arcane, care se împart în 22 de Arcane Majore (marile mistere) și 56 de Arcane Minore (micile mistere).

Cărțile de Tarot iradiază imagini psihice deosebite, care pot fi captate doar cu ajutorul unei stări de meditație profunde. În timpul acestei stări speciale, este reflectat planul cosmosului, care este de fapt o oglinda a universului și deci reprezinta cunoașterea viitorului.

Tarotul ajuta la atingerea unui anumit grad de conștiință, care permite o mai buna controlare a destinului propriu – arcanele fiind considerate Antenele sufletului.

 

Povestea Tarotului

Cele 22 arcane majore sunt mai deosebite, ele corespunzand cu cele 22 de litere ale alfabetului ebraic.

In Tarot, Cautatorul sau Neofitul, este desemnat prin arcana 0 sau 22, intitulata „Nebunul”. El este hoinarul care se afla pe drumuri cautand cunoasterea si avand toata averea lui intr-o boccea (toate cunostintele).

El intalneste in drumul sau un scamator (arcana 1 – Magicianul), care il ispiteste cu bogatiile si cunostintele pe care le etaleaza spunandu-i: „Vrei sa afli mai multe? Vrei sa fii ca mine? Vrei sa ai si sa stii totul? Intra in Templul Tarotului si totul ti se va revela.

Neofitul patrunde intr-o sala obscura si austera unde vede pe un tron o femeie frumoasa (arcana 2 – Preoteasa) care ii spune: „In spatele tuturor legilor omenesti ascunse de acest val, se afla adevarurile supreme. Pentru ca valul sa se dea la o parte si tu sa treci dincolo trebuie sa ma seduci.” Si Neofitul face ce-i spune Preoteasa, trecand de partea cealalta.

Este o calatorie spre originea tuturor lucrurilor si in fata sa se materializeaza doua personaje (arcana 3 si 4 – Imparatul si Imparateasa), care ii vorbesc despre timp si spatiu. El vede in ei mama si tatal arhetipali, principiile masculin si feminin. Si le asimileaza.

Este condus apoi in fata Papei (arcana 5). Acesta il pune sa aleaga intre calea magicianului, care ii ofera putere si glorie, adica iluzii trecatoare, si Cunoasterea esentiala.

Neofitul merge mai departe in cautarea secretului universului si are de trecut o noua incercare: el devine Indragostitul (arcana 6), in fata caruia se deschid doua cai, simbolizate de doua femei: forta iubirii si forta banilor. Amandoua il atrag, iar el sta in fata lor, deasupra fiind un inger cu o sageata in arc, gata sa-l arunce in neant daca greseste in alegerea sa. Si dintr-o data el intelege ca solutia este sa uneasca cele doua cai, stapanindu-le prin puterea vointei lui.

El devine precum un rege triumfator in carul sau de lupta (arcana 7 – Carul) tras de doi cai, care sunt cele doua fatete ale personalitatii sale, binele si raul, stapanite acum, care merg in acelasi sens. Unind contrariile si trecand dincolo de dualitate el incepe ascensiunea spre sferele superioare.

El intalneste Dreptatea (arcana 8), care il invata echilibrul si faptul ca lumea este guvernata de o ordine misterioasa.

Neofitul intelege ca nu este decat o jucarie in mainile destinului, si speriat se retrage in pustiu pentru a medita, devenind Pustnicul (arcana 9 – Ermitul), astfel isi sondeaza profunzimile fiintei sale si are o viziune, Roata norocului (arcana 10). Pe o roata gigantica ce se invarte necontenit, unii se ridica iar altii cad. Neofitul se intreaba daca nu exista nici un mijloc de a infrunta destinul. El invata sa se stapaneasca, sa aiba controlul asupra intregii sale fiinte, imblanzind Leul, ce salasluieste in el, simbol al simturilor, ajungand astfel sa stapaneasca Forta (arcana 11).

Invata apoi sa se sacrifice pentru ceilalti si sa sacrifice aspectele sale inferioare pentru a se putea transforma. Este o etapa de purificare prin sacrificiu (arcana 12 – Spanzuratul). Pentru a-si desavarsi transformarea si a renaste el cheama Moartea (arcana 13). Isi transcede astfel personalitatea limitata, ego-ul. Luminile sunt aduse in interiorul sau de Cumpatare (arcana 14). El poate acum sa comunice cu sferele superioare si sa calatoreasca intre ele, dupa vointa sa, pentru a depasi limitele spatiului si ale timpului.

Prin arcana 15 – Diavolul el invata sa se stapaneasca si sa foloseasca energii de care oamenii se tem in general. Apare insa din nou tentatia puterii. Daca va trece si de aceasta incercare, el va obtine controlul asupra fortelor naturii.

Acum este capabil sa se transforme pe el insusi si sa actioneze si asupra altora (arcana 16 – Turnul fulgerat). El distruge vestigiile nefolositoare pentru a putea promova valori noi.

Misiunea sa este aproape implinita. El ofera acum lumii, fara urma de regret, tot ceea ce a acumulat, tot ce a devenit, contribuind la ordinea lucrurilor si la evolutie (arcana 17 – Steaua). Oferindu-se lumii, el se identifica cu aceasta, devenind trist si melancolic precum Luna (arcana 18), cat si precum stralucitorul Soare (arcana 19), matricea fiintelor si a energiei, puterea nasterii si a mortii.

Daca Judecata (arcana 20) ii va fi favorabila, atunci el va fi adus in fata Divinitatii, Principiului Suprem, pentru a contempla imaginea perfectiunii, fiinta suprema, Universul – Lumea (arcana 21).

Daca vrea, poate redeveni Nebunul – eternul cautator… arcana 0 sau 22.

Aceasta a fost Povestea Tarotului și, dacă v-am trezit curiozitatea, puteți alege din peste 500 de seturi de Tarot din magazinul virtual www.universultarotului.ro. Expediere oriunde în România sau străinătate prin Posta Romana sau curier rapid.